HTML

REGISZTRÁLJ ÉS KERESS PÉNZT!

NE HAGYD KI

Minden, ami érdekes

Nincs megjeleníthető elem

LESS RÁ

Kérsz egy jó viccet?

Nincs megjeleníthető elem

A hirdetés helye:

Kék, zöld, rózsaszín és mályva színű szobákban lakik tíz kis gyerek a somogyfajszi Petőfi utcában. A fiúk és a lányok külön-külön, és ha a látszat nem csal: a fiúk nagyobb rendet tartanak, mint a lányok, akik néhány hercegnővel is osztozkodnak.

Azt állítják: Csipkerózsa meg a kis hableány rendezett ekkora kupit. Ahogy belépek az ajtón, épp reggeliznek. Mindannyian. Ehhez fogható látvány régen tárult elém: tíz kicsi gyerek a megterített asztal körül. Mint az orgonasípok, úgy ülik körbe a piros abroszos asztalt, csupa nevetés és hangzavar, mosolygó arcok merednek felém.

Néhány napja költöztek be szüleikkel az új otthonukba, amely meglehetősen kirí a Petőfi utca házai közül, ugyanis cölöpökön áll. A régebbi házuk Igalban lakhatatlanná vált egy vihar miatt, így már jó ideje várták a segítséget, ha már a biztosító nem tett értük semmit.
- Állítólag elírták a négyzetméter számát, amikor megkötöttük a biztosítást - mondja Molnár Katalin, a gyerekek anyukája. 150 négyzetméter helyett csak ötvendre kötöttek hitelfedezeti biztosítást. Így a vihar okozta károkat aligha orvosolták. Régóta bajban volt a család, ahogy arról korábban beszámoltunk.

Katalinnak aztán néhány hónapja nagy ötlete támadt: levelet írt a Viasat3 Álomépítők című műsorába, hátha nekik is segít az a csapat, amely az amerikai A nagy házalakítás ötlete alapján épít új otthont a bajba jutott családoknak.

- Arra gondoltam, hogy egy próbát megér - emlékszik vissza Katalin - addigra az autónkat is el kellett adnunk, a volt férjem meghalt, a temetése elvitte minden megtakarításunkat és hitelt is vettünk fel. Úgy éreztük, a családi tragédia és a természeti csapás után rosszabb már nem jöhet.

 

Közös készülődés a karácsonyra

- Tizenötezer család jelentkezett a műsorba - ezt már Koklács Konrád, az Álomépítők producere mondja. Ebben a szériában, szeptembertől decemberig tíz családon tudtunk segíteni. Akiket kiválasztottunk, mind önhibájukon kívül jutottak el a mélyszegénységig, ugyanakkor példaértékű hozzáállást tapasztaltunk.

Megtudtuk: a műsor ugyan valóban az amerikai változat ötlete alapján jött létre, ám sok mindenben különbözik attól. Amellett, hogy az Álomépítők stábja a későbbiekben is figyelemmel kíséri a családok sorsát, munkát is szereztek azoknak a szülőknek, akiknek nem volt, és nyilván a pazar, olykor túlzásokba esett amerikai lakberendezők dizájnos megoldásait sem vették át a magyarok, hiszen hazánkban kisebb léptékekben kell gondolkodni.

- Amikor hallottunk Katalinról és a családjáról, annyira szimpatikusak voltak, hogy úgy döntöttünk, mindenképpen szeretnénk segíteni nekik - mondta a producer. A jól nevelt gyerekek mellett az is nagyon szimpatikus volt bennük, hogy mobilok voltak, nem számított nekik, hol építünk új házat. Merthogy az egyértelmű volt, hogy a régit nem lehet újjáépíteni.

Ekkor jött a felhívásra az ajánlat: Sall István somogyfajszi polgármester felajánlott egy telket a családnak.
- Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet a családra - mondta Sall István - így jutott eszembe az önkormányzati telek a Petőfi utcában, ahol közcélú munkásokkal krumplit termesztettünk. Közben azt is megtudtuk, hogy tíz gyerekük van Katalinéknak, és kiderült, hogy szívesen megművelik a kertet is, így hát dupla telket adtunk oda. Bevallom, annak is örülünk, hogy a gyerekek gyarapítják a helyi óvoda és iskola létszámát.

A jók vonzák a jó dolgokat

A munkálatokat példaértékű összefogásnak köszönhetik, számos segítő szándékú ember a jó ügy mellé állt. A helyiek és az önkormányzat munkája mellett Szita Károly Kaposvár polgármestere is segített, a földmunkát mind ő végeztette, nem beszélve a műsor állandó szponzorairól.
- A GB-Európa Ingatlan vállalatnak sokat köszönhetünk, míg Katalinék házát - korábbi másik hárommal együtt - a Magyar Mobilház Kft. építtette speciális technológiával - teszi hozzá Koklács Konrád. Három kamion szállította Somogyfajszra, ott helyben szerelték össze három nap alatt, addig a családot az egyik fővárosi szállodába vittük.
- Remekül éreztük magunkat - meséli az anyuka. Összebarátkoztunk a hotel séfjével, aki anynyira megszerette a kicsiket, hogy gyerekkoktélokat készített a kedvükért.

- Nagyon szeretjük azt a hangulatot, amit ebben a családban tapasztaltunk - állítja Koklács Konrád. Tíz gyereket nevelni nem lehet könnyű, ám az égvilágon semmi gond nem volt velük a szállodában sem. Nagyon jól viselkedtek, szófogadó gyerekek.

És valóban. Miközben beszélgetünk, sorra odaülnek körénk, ám ha bármelyikük belebeszél a felnőttek dolgába, édesanyjuk rájuk szól és bemennek játszani a szobába. Csak a legkissebbel, Fortunával nehéz egy kicsit, ő mindenre kíváncsi. Mióta beléptem a házba, az ölemben üldögél. Az imént a tüsszentés is rájött, őszintén szólva felkészültem rá, hogy a nyakamon landol, aminek landolnia kell, ám a kis hároméves okosan a szája elé tette a kezét.
- A tíz gyermekemből öt osztályelső - büszkélkedik Katalin, aki egyébként épp halasztott a Kaposvári Egyetem kommunikáció, informatikus-könyvtáros szakán. Párhuzamosan végzi őket. - Megtanítjuk őket szépen enni, szépen viselkedni, és azt a pozitív gondolkodást is szeretném nekik átadni, amit a páromtól tanultam.

Jeroen 11 éve költözött Magyarországra, ő három kicsit hozott a családba, és csak a pozitív gondolatokban hisz.
- Nem beszélünk feltételes módban, inkább a jelent vagy a jövő időt használjuk - mondja kicsit tört, de tökéletesen jól érthető magyarsággal. - És bevonzzuk a jót - hajaz a Titok című bestseller mondanivalójára, amiről ki is derül, hogy mindketten olvasták és alkalmazzák. Bizonyíték rá, hogy azt állítják: ők a bajban is tudtak boldogok lenni.

Ahogy megkapom a forró kávét, Fortuna már hozza is a rajzát, amit nekem készített, és még kapok mellé kettőt két testvérétől. A gyerekek ugyanis mind szeretnek rajzolni, új otthonuk falait is mind a rajzaik díszítik színes képkeretekben. Jól kitalálták ezt az álomépítők! A rajzos kedv anyukájuktól jön, akinek képei szintén ott vannak a falon, alig látni a különbséget az ő és a legnagyobb kislány, a 16 éves Florence munkái között. Láthatóan merészen bánik a színekkel, ő jövőre az iparművészetin szeretne továbbtanulni, grafikusnak készül.
- Én meg ügyvéd leszek, méghozzá sztárügyvéd! - harsogja Fransisco, aki 14 éves és kiválóan sakkozik.

Aztán nem bírom tovább, megkérdezem ezeket a különös F betűs neveket.
- A tíz gyerekből a hét F-betűs az enyém, Florence, Francisco, Frederico (12), Francoise (11), Fanni (9), Flórián (6) és a legkisebb, Fortuna. Jeroen gyermekei Viki (8), Kevin (7) és Jeni (6). A két hatéves úgy viselkedik, mintha ikrek lennének. Együtt mennek iskolába, együtt csinálnak mindent.

Miközben hallgatom a gyerekek színes kis történeteit kedvenc énekesükről meg a három kutyusról, merthogy ők is a családhoz tartoznak, átjön egy szomszéd kislány. Így az ötszobás ház konyhás-étkezős nappalijában már tizennégyen vagyunk.

Katalin közben arról beszél, hogy hamar beilleszkedtek a gyerekek, a kicsik odavannak a nemrég átadott, modern óvodától. 

- Amellett, hogy gyönyörű az épület meg a berendezések, nagyon örülök neki, hogy logopédus, gyerekpszichológus meg gyógytornász is jár Fajszra - meséli az anyuka, aki egyfolytában áradozik a faluközösségről.
- Képzelheti, amikor csúszott a ház átadása és azok a kicsi gyerekek ott ácsorogtak a mínuszban, minket vártak a betlehemes műsorukkal. Nem is ismertek minket, de olyan szeretettel fogadtak mind! Már a kis falvakban sem megszokott az az összefogás, ami Somogyfajszon van. A minap kiderült, hogy ingyen ebéd is jár a gyerekeknek, azt is kaptunk és a tervek szerint állásunk is lesz, a párom tolmácsként dolgozhat. Csupa szeretet és jóság vesz minket körül, nagyon boldog az idei karácsonyunk!

Az Álomépítők című műsort december 27-én 21.30-kor láthatják a Viasat3-on, az ismétlés január 8-án lesz.

Tényleg bevonzzák a jót, és a jó embereket

Ahogy Pesten metróztak Katalinék a tíz gyerekkel, Flórián beszélgetésbe elegyedett egy hölggyel, és elmesélte a családja történetét, hogy ők miért is töltenek néhány napot Pesten. Ez amúgy mindennapos, hiszen Flórián igen kommunikatív gyerek. Az ünnepek előtt aztán megjelent egy autó náluk Fajszon, tele játékokkal, könyvekkel, ruhákkal… A pesti hölgyről kiderült, hogy egy vállalkozó, aki felkutatta Katalinékat és ajándékokkal lepte meg a családot.

A vonzás törvénye

A vonzás törvényéről szól az a világhírű könyv, amelyből filmváltozat is készült. Olyan nagy emberek, mint Platón, Galilei, Beethoven, Edison, Einstein és még sok más feltaláló, teológus, tudós és elismert gondolkodó használta azt a módszert, melyet titoknak hívnak, és utat mutat a boldogsághoz, az egészséghez, a pénzhez, a szerelemhez, a fiatalsághoz: mindenhez, amire vágyunk. Fórumok, klubok és emberek tízezrei csoportosulnak e „hitvilág” köré. 

1.. Játssz és nyerj laptopot!
2. 1000 Forintot adnak ajándékba + a legjobb márkák óriási kedvezménnyel

- sonline.hu alapján - 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anapjohire.blog.hu/api/trackback/id/tr832541924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása